ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић – редовни професор у пензији од 2018. – ПМФ-Департман за географију,туризам и хотелијерство, Нови Сад, од 2010.год., Ужа научна област – Гастрономија, Хотелијерство, Прехрамбене технологије, Квалитет хране-стандардизација, Менаџмент безбедности хране.
*** Редовни је професор Универзитета Сингидунум од 2018.године, Студијски програм: Туризам и хотелијерство, модул : Економија хране.
Рођена је 16.03.1953. године у Новом Саду. Завршила је основне и последипломске студије на Технолошком факултету, Одсек прехрамбено инжењерство, смер Конзервна храна у Новом Саду.
МАГИСТАРСКИ И ДОКТОРСКИ РАД
Магистарска теза: «Изналажење могућности скраћења обраде топлотом полуприпремљеног смрзнутог меса», 1984.год.
Докторска дисертација: «Утицај састава, начина обраде топлотом и услова складиштења на квалитет јела од уситњеног, обликованог меса», 1988.год.
НАСТАВНА ДЕЛАТНОСТ
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је од:
а) 01.11.1979.-01.11.1988. Асистент на предмету Технологија готове хране, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.
б) 01.11.1988.-27.03.1997. Доцент на предмету Технологија готове хране, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.
в) 27.03.1997. – 22.09.1999. Ванредни професор на предмету Технологија готове хране, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.
г) 22.09.1999.-01.07.2002. Редовни професор на предмету Технологија готове хране, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.
д) Од 23.12.2004. Редовни професор на Природно-математичком факултету, Универзитет у Новом Саду (ужа научна област-хотелијерство) до 30% радног времена.
ђ) Од 22.09.2004.-14.05.2008. Ванредни професор на Пољопривредном факултету у Београду на предмету Технологија кондиторских производа, а обавља наставу и из предмета Технологија шећера и скроба.
– Од 14.05.2008. Редовни професор на Пољопривредном факултету у Београду на предмету Технологија кондиторских производа,а обавља наставу и из предмета Технологија шећера и скроба.
е) Од 14.05.2010. Редовни професор на Природно-математичком факултету, Универзитет у Новом Саду (ужа научна област-гастрономија) са 100 % радног времена.
ф) Од 1.10.2018. Редовни професор на Универзитет СИНГИДУНУМ у Новом Саду/ Београду (ужа научна област-Технологија и квалитет готове хране) са 100 % радног времена.
УЏБЕНИЦИ, монографије, скрипте-мултимедијалне презентације , менторство – објављени радови
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је аутор једне монографије, 10 књига (уџбеника) и четири мултимедијалне презентације тј. скрипте.
Руководила је и била ментор: 200 дипломских радова; више специјалистичких, магистарских и мастер радова као и одбрањених докторских дисертација.
У току 1990. године, Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је обавила студијски боравак у Institut für Technologie, Kulmbach, СР Немачка.
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је обавила специјализацију из области микробиологије хране у периоду 3 године са правом потписа микробиолошких анализа (1984-1986).
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је аутор 400 библиографских јединица (у скоро 60% радова кандидат је први, односно други аутор), од којих посебно треба истаћи радове у водећим часописима међународног значаја према SCI индексу (око 40 објављених радова ) и то из категорије: М21, М22, М23 .
Објављени уџбеници – монографија – практикум:
МОНОГРАФИЈА |
1.Попов-Раљић Ј., Келемен-Машић Ђ., Крајиновић М., Џинић Н. и Попов С.: Својства квалитета јагњећег меса расе Цигаја (Цхарацтеристицс оф тхе Ламб Меат оф тхе Цигаја Бреед), Монографија, Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, Нови Сад, страна 110, 1994. |
УЏБЕНИЦИ |
1.Попов-Раљић Ј.: Технологија и квалитет готове хране, Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, Нови Сад, 1999. ISBN 86-80995-26-6
|
2. Радовановић, Р., Попов-Раљић Ј.: Сензорна анализа прехрамбених производа, Универзитет у Београду, Београд-Нови Сад, 2000-/2001. CIP Biblioteka Matice Srpske 641:658.562
|
3.Грујић, Р., Марјановић Н., Радовановић, Р., Попов-Раљић Ј., Комић Ј.: Квалитет и анализа намирница, Универзитет у Бањој Луци, Технолошки факултет, Бања Лука, 2001.
(ISBN 86-82741-20-2)
|
4.Грујић, Р., Марјановић Н., Попов-Раљић Ј.: Квалитет и анализа намирница – друго допуњено и измењено издање, Универзитет у Бањој Луци, Технолошки факултет, Бања Лука, 2007.(ISBN 978-99938-54-23-4 ) |
5.Попов-Раљић Ј., Стојшин, Љ.: Технологија кондиторских производа, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд – Земун, 2007. (ISBN 978-86-7834-035-2) |
6.Попов-Раљић Ј. Технологија шећера и скроба, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд – Земун, 2011.( ISBN 978-86-7834-118-2) |
7.Попов-Раљић Ј.,Блешић, И. : Безбедност хране- примена HACCP система у угоститељству и хотелијерству,Универзитет у Новом Саду, ПМФ, Департман за географију,тирозам и хотелијерство, 2012. (ISBN: 978-86-7031-259-3). |
8.Попов-Раљић Ј.,Блешић, И. : Безбедност хране- примена HACCP система у угоститељству и хотелијерству,Универзитет у Новом Саду, ПМФ, Департман за географију,тирозам и хотелијерство, друго допуњено издање, 2016. (ISBN: 978-86-7031-402-3). |
9.Попов-Раљић Ј. : Сензорна анализа хране и пића , Универзитет у Новом Саду, ПМФ, Департман за географију,тирозам и хотелијерство, 2013. (ISBN:978-86-7031-313-2). |
10.Попов –Раљић Ј. Исхрана, , Универзитет у Новом Саду, ПМФ, Департман за географију,тирозам и хотелијерство, 2016. (ISBN:978-86-7031-377-4). |
11.Попов –Раљић Ј., Блешић,И. Безбедност хране – HACCP систем – Теорија и пракса , Универзитет СИНГИДУНУМ ( електронско издање) ,Београд , 2021. (ISBN: 978-86-7912-733-4) |
ОБЈАВЉЕН ПРАКТИКУМ |
1.Попов-Раљић, Ј., Алексић, М. Сикимић, В. (2017): Практикум из исхране, Универзитет у Новом Саду, ПМФ–Департман за географију, туризам и хотелијерство, Нови Сад (ISBN:978-86-7031-451-1). |
Члан Српског хемијског друштва – Хемијско друштво Војводине; Члан уређивачког одбора часописа WORLD’S POULTRY SCIENCE JOURNAL ; Члан и председник оцењивачке комисије МЕЂУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА у Новом Сад -за квалитет меса и производа од меса; за квалитет кондиторских производа; за квалитет воћа и поврћа; за угоститељство и туризам ;Члан уређивачког одбора часописа ЖИТО-ХЛЕБ, Технолошки факултет Нови Сад;Члан експертског тима за израду Правилника о квалитету меса и готове хране .
Руководила је и учествовала је бројним пројектима :
Национални пројекат – Биотехнологија 307101 – Производња свињске шунке у конзерви,
Пројекат – број 300431 – Замрзнути производи на бази разних жита са посебним освртом на националне карактеристичне производе,
Пројекат – број – 300430 – Дурум тестенина високог квалитета,
Пројекат – број – 351005 – Оптимизација и стандардизација технологије производње трајних сувомеснатих производа од овчијег и свињског меса.
ОСТАЛЕ РЕЛЕВАНТНЕ АКТИВНОСТИ
У току 1990. године, Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је обавила студијски боравак у Institut für Technologie, Kulmbach, СР Немачка.
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је била – саветник Министра за пољопривреду за област
-квалитет и технологија готове хране (у периоду 1998-2000. године).
Курсеви: «Обука и одабир оцењивача за сензорске анализа- пекарских производа», а према захтеву стандарда ЈУС ИСО 8586-1:2002 ;«Обука и одабир оцењивача за сензорске анализа-кондиторских производа», «Обука и одабир оцењивача за сензорске анализа-меда и производа оа меда»;«Обука и одабир оцењивача за сензорске анализа-уља, производа од воћа и поврћа», а према захтеву стандарда ЈУС ИСО 8586-1:2002 и други.
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је акредитовани координатор оделења за сензорну анализу прехрамбених производа (жита и брашна…) (од 2003. године).
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић је и технички експерт за сензорну анализу прехрамбених производа (код компетентности 22) акредитационо тело србије (јуат) (од маја 2007).
Од 18.09.2017. је члан Секторског комитета Акредитационог тела Србије (физичка,хемијска и сензорска испитивања) за пољопривредне производе,производе за људску употребу,укључујући храну,амбалажу,и узорке животну средину.
Комисија за акредитацију и проверу квалитета – Београд, именовала је за рецензента Комисије за акредитације и проверу квалитета високог образовања др Јованку Попов-Раљић (документ бр. 119-01-305/2006-04/ од 24.12.2007.).
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић, била је – декан Технолошког факултета,Универзитета у Новом Саду, од 1998-2000.год.
ИСТАКНУТЕ РЕФЕРЕНЦЕ У ПОСЛЕДЊИХ 15 ГОДИНА
Радови у међународним часописима изузетних вредности (М21а)
Red.
broj |
REFERENCA | Kategorizacija
rada |
1.
|
Popov-Raljić, J., Dodić, S., Popov, S., Dodić, J. (2006). Sensory and color characteristics of frozen ready-made sauces. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(2), 125-129.
doi: 10.1080/10408390500436284 |
M21a
|
2. | Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Obradović, D., Radulović, Z.., Paunović, D., Petrušić, M., Pezo, L. (2015). Viability of probiotic strains Lactobacillus acidophilus NCFM® and Bifidobacteruim lactis HN019 and their impact on sensory and rheological properties of milk and dark chocolates during storage for 180 days. Journal of Functional Foods, 15, 514-550. |
M21a |
3. | Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Lazić, V., Pezo, L., Nedović, V. (2017). Synergistic effect of tree encapsulated strains of probiotic bacteria on quality parameters of chocolates with different composition. Journal of Functional Foods, 38, part A, 329-337. | M21a |
Радови у врхунским међународним часописима (М21)
Red.
broj |
REFERENCA | Kategorizacija
rada |
1.
|
Popov-Raljić, J., Dodić, S., Popov, S., Dodić, J. (2006). Sensory and color characteristics of frozen ready-made sauces. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(2), 125-129.
doi: 10.1080/10408390500436284 |
M21a
|
2. | Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Obradović, D., Radulović, Z.., Paunović, D., Petrušić, M., Pezo, L. (2015). Viability of probiotic strains Lactobacillus acidophilus NCFM® and Bifidobacteruim lactis HN019 and their impact on sensory and rheological properties of milk and dark chocolates during storage for 180 days. Journal of Functional Foods, 15, 514-550. |
M21a |
3. | Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Lazić, V., Pezo, L., Nedović, V. (2017). Synergistic effect of tree encapsulated strains of probiotic bacteria on quality parameters of chocolates with different composition. Journal of Functional Foods, 38, part A, 329-337. | M21a |
Радови у истакнутим међународним часописима (М22)
1. | Gajić, T. Popov Raljić, J., Blešić, I. Aleksić, M., Vukolić, D., Petrović, D.M., Yakovenko, V.N., Sikimić, V. (2021). Creating opportunities for the development of craft beer tourism in Serbia as a new form of sustainable tourism development. Sustainability, 13, 8730.
doi: 10.3390/su13168730 |
M22 |
2. | Gajić, T.; Popov-Raljić, J..; Blešić, I.; Aleksić, M.; Petrović, M.D.;Radovanović, M.M.; Vuković, D.B.; Sikimić, V.; Pivac, T.; Kostić, M.;Sekulić, D.; Vukolić, D.; Penić, M.; Munitlak Ivanović, O. (2022). Factors That Influence Sustainable Selection and Reselection Intentions RegardingSoluble/Instant Coffee—The Case of Serbian Consumers. Sustainability,14(17), 10701;
https://doi.org/10.3390/su141710701. https://www.mdpi.com/2071-1050/14/17/10701
|
M22 |
3. | Blešić, I.; Ivkov, M.; Tepavčević, J.; Popov Raljić, J.; Petrović, M.D.; Gajić, T.; Tretiakova, T.N.; Syromiatnikova, J.A.; Demirović Bajrami, D.; Aleksić, M., Vujačić, D., Kričković, E., Radojković, M., Morar,C., Lukić. T (2022).
Risky Travel? Subjective vs. Objective Perceived Risks in Travel Behaviour-Influence of Hydro-Meteorological Hazards in South-Eastern Europe on Serbian Tourists,Atmosphere, 13, 1671. https://doi.org/10.3390/ atmos13101671
|
M22 |
4. | Blešić, I., Petrović, M.D., Gajić, T., Tretiakova, T.N., Syromiatnikova, J.A., Radovanović, M., Popov-Raljić, J., Yakovenko, N.V. (2021). How the extended theory of planned behavior can be applied in the research of the influencing factors of food waste in restaurants: Learning from Serbian urban centers. Sustainability, 13, 9236.
doi: 10.3390/su13169236 |
M22 |
5. | Laličić-Petronijević, J., Komes, D.., Gorjanović, S., Belšček-Cvitanović, A., Pezo, L., Pastor, F., Ostojić, S., Popov-Raljić, J., Sužnjević, D. (2016). Content of total phenolics, flavan-3-ols and proanthocyanidins, oxidative stability and antioxidant capacity of chocolate during storage. Food Technology and Biotechnology, 54(1), 13-20.
doi: 10.17113/ftb.54.01.16.4014 |
М22 |
6. | Lukić, T., Basarin, B., Buggle B., Marković, S., Tomović, V., Popov-Raljić, J., Hrnjak, I., Timar-Gabor, A., Hambach, U., Gavrilov, M. (2014). A joined rock magnetic and colorimetric perspective on the Late Pleistocene climate of Orlovat loess site (Northern Serbia), Quaternary International, 334, 179-188. |
М22 |
7. | Dodić, J., Pejin, D., Dodić, S., Popov, S., Mastilović, J., Popov-Raljić, J., Živanović, S. (2007). Effects of hydrophilic hydrocolloids on dough and bread performance of samples made from frozen doughs. Journal of Food Science, 32(4), 235-241. |
М22 |
Радови у међународним часописима (М23)
1. | Janković, V., Lakićević, B., Petronijević, R., Spirić, D., Đorđević, V., Popov-Raljić, J. (2016). Soybean and gluten in meat products consumer protection strategy, Agro Food Industry Hi-tech, 27(3), 30-32. |
М23 |
2 | Milošević, D., Savić, S., Stojanović, V., Popov-Raljić, J. (2015). Effects of precipitation and temperatures on crop yield variability in Vojvodina (Serbia), Italian Journal of Agrometeorology – Rivista Italiana di Agrometeorologia, 3, 35-46.
|
М23 |
3. | Popov-Raljić, J., Arsić, N., Zlatković, B., Basarin, B., Mladenović, M., Lalićić-Petronijević, J., Ivkov, M., Popov, V. (2015). Evaluation of color, mineral substances and sensory uniqueness of meadow and acacia honey from Serbia, Romanian Biotechnological Letters, 20(5), 10850-10865. |
М23 |
4. | Blešić, I., Popov-Raljić, J., Lenko, U., Stankov, U., Đeri, L., Pantelić, M., Armenski, T. (2014). An importance-performance analysis of service quality in spa hotels, Ekonomska istrazivanja – Economic Research, 27(1), 483-495. |
М23 |
5. | Ivanović, S., Stojanović, Z., Nešić, K., Pisinov, B., Baltić, M., Popov-Raljić, J., Đurić, J. (2014). Effect of goat breed on the meat quality, Hemijska industrija, 68(6), 801-807.
doi: 10.2298/HEMIND131201006I |
М23 |
6. | Popov-Raljić, J., Lalićić-Petronijević, J., Dimić, E., Popov, V., Vujasinović, V., Blešić, I., Portić, M. (2013). Change of sensory characteristics and some quality parameters of mixed milk and cocoa spreads during storage up to 180 days, Hemijska industrija, 67(5), 781-793.
doi: 10.2298/HEMIND120903004P |
М23 |
7. | Demin, M., Popov-Raljić, J., Lalićić-Petronijević, J., Rabrenović, B., Filipčev, B., Šimurina, O. (2013). Thermo-mechanic and sensory properties of wheat and rye breads produced with varying concentration of the additive, Hemijska industrija, 67(3), 455-463.
doi: 10.2298/HEMIND120613091D |
М23 |
8. | Popov-Raljić, J., Mastilović, J., Laličić-Petronijević, J., Kevrešan, Ž., Demin, M. (2013). Sensory and color properties of dietary cookies with different fiber sources during 180 days of storage, Hemijska industrija, 67(1), 123-134.
doi: 10.2298/HEMIND120327047P |
М23 |
9. | Ivanović, S., Baltić, M., Popov-Raljić, J., Pisinov, B., Maslić-Strižak, D., Stojanović, Z., Pavlović, I. (2012). Chemical and sensory characteristics of Bunte Deutsche Edelziege and Balkan goat meat, African Journal of Biotechnology, 10(80), 18433-18439.
doi: 10.5897/AJB11.2485 |
М23 |
10. | Đurić, V., Kondić-Špika, A., Hristov, N., Popov-Raljić, J., (2010). The Effects of nitrogen nutrition and gluten in composition on the gluten quality in wheat genotypes, Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly – CICEQ, 56(1), 73-78.
doi: 10.2298/CICEQ090709007D |
М23 |
11. | Popov-Raljić, J., Šmit, K., Živković, A., Lukić, I. (2007). Colour and sensory properties of the mixed edible vegetable oils, Romanian Biotechnological Letters, 12(2), 3189-3194. |
М23 |
12. | Đurić, V., Popov-Raljić, J., Malešević, M. (2007). Effect of increased nitrogen fertilisation on the breadmaking quality of winter wheat (Triticum aestivum L.), Romanian Biotechnological Letters, 12(2), 3167-3173. |
М23 |
13. | Đurić, V., Popov-Raljić, J. (2007). Effects of nitrogen nutrition on rheological properties of wet gluten in wheat, Romanian Biotechnological Letters, 12(2), 3167-3173. |
М23 |
14. | Okanovic, Đ., Petrović, L., Rede, R., Popov-Raljic, J., Manojlovic, D. (1997). Kochschinkenherstellung aus früh post mortem entbeinten schinken: 2. eigenschaften der endprodukte, Fleischwirtschaft, 77(9), 784-790. | M23 |
15. | Okanovic, Đ., Petrović, L., Rede, R., Popov-Raljic, J., Manojlovic, D. (1998). Possibility of cooked ham production from ham deboned post mortem, 2. Properties of finished products. Fleischwirtschaft International, 1/2, 20-25. | M23 |
16. | Krajinović, M., Kelemen-Mašić, D., Popov-Raljić, J., Džinić, N., Popov, S. (1996). Accumulation of selenium in kidneys, liver and heart of tsigai lambs, Acta Veterinaria, 46(1), 33-38. | M23 |
17. | Popov-Raljić, J., Popov, S., Kelemen-Mašić, D., Džinić, N. (1996). Some quality characteristics of frozen sauces made with polyporus squamosus. Nahrung – Food, 40(4), 218-221.
doi:10.1002/food.19960400412 |
M23 |
18. | Popov-Raljić, J., Krajinović, M., Kelemen-Mašić, Đ., Cvetković, T., Džinić, N., Popov, S., Kunc, V. (1995). Chemical composition of kid meat of domestic white goat, Acta Veterinaria, 45, 303-310. | M23 |
19. | Popov-Raljić, J., Popov, S., Tojagić, S., Kelemen-Mašić, Đ. (1995). Einige Qualitatsmerkmale von Hackfleischprodukten mit Zusatz von Polyporus squamosus, Deutsche Lebensmittel Rundschau, 5, 148-150. | M23 |
20. | Terzić-Vidojević, A., Popov-Raljić, J., Miličić, B., Jošić, D. (2004). Microbiological and sensory quality of bread crumbs treated with Ionizing radiation, Romanian Biotechnological Letters, 9(2), 1643-1649. | M23 |
Радови у националним часописима међународног значаја (М24)
1. | Блешић, И., Попов-Раљић, Ј.,Пивац,Т., Ивков,М. (2018). Factors influencing students choise of fast food restaurants. Economics of Agriculture . ЕP 2018 (65) 1 (257-269). (UDC 658.155:663/664(497.11). (ISSN 0352-3462).
|
М24 |
2. | Popov-Raljić, J., Aleksić, M., Janković, V. (2022). Food allergens — food safety hazard. Scientific Journal „Meat Technology", 63(1), 11-25. https://doi.org/10.18485/meattech.2022.63.1.2
|
М24 |
3. | Попов-Раљић, Ј., Алексић, М., Јанковић, В., Блешић, И., Ивков, М. (2017). Risk management of allergenic food ingredients in hospitality. Economics of Agriculture
64.3. pp 1263-1277. (UDC 338.43:63). (ISSN 0352-3462).
|
М24 |
4. | Ивков, М., Блешић, И., Попов-Раљић, Ј., Ивков Џигурски, А., Пивац, Т., Јовановић, Т. (2015). Visitors’ motives for attending a hybrid event: A case study of agricultural fair. Economics of Agriculture. Vol.62(1). 9-28. (ISSN 0352-3462).
|
М24 |
5. | Janković, V., Popov-Ralјić, J., Mitroić, R., Velebit, V., Lakićević, B., Milojević, L. (2019). Managing allergies in food service. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 333, The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, doi:10.1088/1755-1315/333/1/012040, 1-7. | M24 |
6. | Aleksić, M., Popov-Ralјić, J., Đorđević, V., Lukić, M., Rašeta M., Spirić, D., Janković, V. (2020). Control of nutritive allergens in a hospitality kitchen, Meat Technology. 61,1,75-82 (ISSN 2466-2852). | M24 |
7. | Popov-Raljić,J., Blešić,I., Ivkov, M., Gajić,T., Aleksić,M . (2021). Functional Handmade Minions – Consumers and Experienced Tasters SensoryEvaluation of the New Product, Acta Periodica Technologica, in press
|
M24 |
8. | Gajić, T., Popov Raljić, J., Čerović,S., Aleksić,M., Sikimić,V. (2021). Implementation of HACCP system in rural tourist households in Serbia, during covid – 19. Economics of Agriculture, in press
|
M24 |
Стручно-професионални допринос
ТЕХНИЧКO РЕШЕЊE, област -БИОТЕХНИЧКЕ НАУКЕ/ ПРЕХРАМБЕНА ТЕХНОЛОГИЈА (М83) везано за пројекат бр. 0 46010. www.mpn.gov.rs/wp-content/…/04/TEHNICKA-RESENJA-2011-2015-23-maj.xls |
Јованка Лаличић-Петронијевић, Јованка Попов-Раљић, Зорица Радуловић, Немања Мирковић, Милица Петрушић, Душанка Пауновић, Бранко Бугарски (2015):
Нови производ/нови технолошки поступак производње различитих врста чоколада са пробиотским бактеријама. |
НАПОМЕНА : остала техничка решења до 2010. године – нису у овом Извештају наведена .
Допринос академској и широј заједници
Учешће у раду органа и тела факултета и Универзитета:
- Учествовала у раду више органа и тела факултета, међу којима обављала дужност декана Технолошког факултета ,Нови Сад од 1998-2000.
- Била је шеф Катедре “Наука о преради ратарских сировина“ при Пољопривредном факултету Универзитет у Београду, Београд-Земун.
- Члан управног одбора на Технолошком факултету, Универзитет Нови Сад, према решењу – АПВ Нови Сад , 2020-2021.
- Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost ,Automna pokrajina Vojvodina, imenovao je prof.dr Jovanku Popov-Raljić, za predsednika Stručne komisije za tehnološke nauke ( PROJEKTI OD IZUZETNE VAŽNOSTI ZA APV) ( rešenje broj 142-02-134/2021 od 5.maja 2021.).
- Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost ,Automna pokrajina Vojvodina, imenovao je prof.dr Jovanku Popov-Raljić, za predsednika KRATKOROČNIH PROJEKATA Stručne komisije za tehnološke nauke ( rešenje broj 142-02-7/2022 od 28.januara 2022.).
Чланство у стручним и научним асоцијацијама
a) Члан Српског хемијског друштва – Хемијско друштво Војводине б) Члан уређивачког одбора часописа WORLD’S POULTRY SCIENCE JOURNAL в) Члан и председник оцењивачке комисије МЕЂУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА У Новом Саду (за квалитет меса и производа од меса;кондиторских производа; меда, воћа и поврћа; за угоститељство и туризам). г) Члан уређивачког одбора часописа ЖИТО-ХЛЕБ, Технолошки факултет Нови Сад д) Саветник Министра за пољопривреду за област -квалитет и технологија готове хране (у периоду 1998-2000. године) |
ђ) Члан експертског тима за израду Правилника о квалитету меса и готове хране (у периоду 2001-2002. године).
Уређивање часописа и публикација
Монографија „Квалитет меса и производа од меса“, 2000, Технолошки факултет Нови Сад, Пољопривредни факултет Београд и АД „Новосадски сајам“, Нови Сад (уређивање колективне монографије).
Од 2018.године -Члан уређивачког часописа – Менаџмент у хотелијерству и туризму у Врњачкој Бањи,Универзитет у Крагујевцу, Србија(ISSN 2334-8267/eISSN 2334-9123/UDK 005:338:48/COBISS-SR-ID 198887948.
Удружење женске студије и истраживања – ПРОФЕСОРКЕ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ
( за јубилеј 1960-2015) под покровитељством Секретаријата за науку и технолошки развој АП Војводина, уврстило је између осталих и – Др Јованку Попов-Раљић ,међу најбоље професорке
(објављене су под насловом- животне приче ,370-389 стр.),ISBN 978-86-7188-157-9, COBISS.SR-ID293042183.
Сарадња са другим високошколским, научно-истраживачким, односно уметничким институцијама и институцијама културе у држави и иностранству:
Академик Проф. др Јованка Попов – Раљић била је – наставник Више Пољопривредне школе у Прокупљу до 30% радног времена за предмет Технологија кондиторских производа (у периоду 1993-1995. година);
Наставник Више Техничке школе у Пожаревцу до 30% радног времена за предмет -Технологија шећера (у периду 1994-2003. година);
Редовни професор Технолошког факултета у Бањој Луци до 30% радног времена -за предмете Сензорна анализа прехрамбених производа и Адитиви прехрамбеној ндустрији (у периоду 1999-2004. година);
Наставник Више хотелијерске школе у Београду до 30% радног времена за предмет – Посластичарство са пекарством (у периоду 2000-2002. година);
Редовни професор на Економском факултету Нови Сад – Суботица (по позиву у току 2007. год. за предмет Технологија познавања робе);
Редовни професор – ТЕМПУС – Београд, 2004. године за предмет Сензорна анализа хране.
Редовни професор на Пољопривредном факултету –Универзитету у Новом Саду до 30 % радног времена за предмет Исхрана са кулинарством и Менађмент квалитета – на смеру : Аграрни туризам и рурални развој ( од 2011- 2017 );
Учешће у извођењу наставе на заједничком студијском програму „Пољопривредна производња“ на Државном универзитету у Новом Пазару, на предмету Основе технологије ратарских производа ( 2015.године)
Награда RSC Advances Poster Prize за постер презентацију у оквиру 2nd International Congress on Food Technology, Kusadasi/Turkey, 5-7. новембар, 2014. године, Association of Food Technology/Turkey and Ankara University/Turkey.
Предавање по позиву: Попов – Раљић, Ј., Алексић, М (2016): Још понешто о Немачким јелима у Војводини. Немачко друштво Вандровка, музеј Војводине – реализовано са практичном презентацијом (15.02.2016).
Попов – Раљић, Ј. (2016): Исхрана – нутритивно избалансиран оброк, обука запослених у туризму – “Савремени трендови – исхрана, храна и пиће у функцији развоја туризма” у склопу пројекта ТЕМПУС 544543-Модернизација и усклађивање студијских програма из области туризма у Србији у Привредној Комори Војводине у Новом Саду (15.06.2016).
Interdisciplinery Summer Shool for Chinese Students at the University of Novi Sad, Republic of Serbia. (2017). Lectures: Tasting of food and beverages.